Actieve Revalidatie

Actieve Revalidatie

Ouder worden Naarmate u ouder wordt verandert het lichaam. U merkt dit wellicht doordat u trager en strammer wordt. Helaas is dit niet volledig te vermijden, maar er is wel iets aan te doen om dit proces te vertragen. Lichamelijke activiteit zorgt ervoor dat uw reflexen, spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen onderhouden blijft. Daarentegen zorgt weinig lichamelijke activiteit er juist voor dat onder andere uw soepelheid en spierkracht afnemen en gaat u na een periode ook trager reageren. Inactiviteit en de gevolgen van deze inactiviteit zorgen ervoor dat de kans op vallen is vergroot. Lichamelijk actief blijven is dus niet alleen goed voor de algehele gezondheid, maar het verkleint ook de kans op vallen!

Wellicht vraagt u zich nu af, hoeveel u zou moeten bewegen. In principe geldt dat bewegen goed is, maar meer bewegen is beter. De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:
• Tenminste 150 minuten per week matig intensieve inspanning, verdeelt over verschillende dagen. Hoe langer, vaker en/of intensiever de beweging is hoe meer gezondheidsvoordeel dit oplevert.
• Doe minstens twee keer in de week spier- en bot versterkende activiteiten, voor ouderen geldt dat dit in combinatie is met balansoefeningen
• Voorkom veel en langdurig stilzitten!

Het is mogelijk dat u voldoende beweegt, maar alsnog bent gevallen, gestruikeld of uitgegleden. Of dat u minder bent gaan bewegen omdat u hier onzeker over bent geworden. Dit zijn voorbeelden van redenen om mee te doen aan de valpreventie bij ABCesar.
Met gerichte lichaamsbeweging en training krijgt u meer controle over het lichaam, zelfvertrouwen en wordt de kwaliteit van het bewegen en leven verbeterd. Dit zijn punten waaraan wij werken tijdens de valpreventie cursus.

Cursus actief bewust vallen & voorkomen De 10-weekse cursus wordt gegeven in groepen van maximaal 10 personen. Voorafgaand aan de cursus zal er wel een individueel intakegesprek gevoerd worden, waarin de doelen besproken worden. Tijdens de cursus wordt een onderzoek uitgevoerd om uw valrisico te bepalen en gaan wij fysiek aan de slag om de algehele fitheid te verbeteren. Wij leren u de beste technieken om te vallen en weer op te staan. U leert omgaan met lastige situaties in en om het huis en er wordt besproken welke maatregelen u kunt nemen om de kans op vallen te verkleinen. Met het volgen van deze cursus zal u meer controle en zelfvertrouwen over uw lichaam krijgen. Verder zal de kwaliteit van uw bewegen en leven verbeteren. Uiteraard wordt er rekening gehouden met individuele lichamelijke klachten.

Het leuke van deze groepscursus is dat u ervaringen met leeftijdsgenoten kan delen. Dit maakt het leuk en leerzaam.

Wist u dat: 23 tot 34 procent van de valpartijen onder ouderen het gevolg is van struikelen? Bent u wel eens gevallen, gestruikeld of uitgegleden of merkt u dat u onzeker bent met bewegen, lopen of over het evenwicht? Dan is de valpreventie van ABCesar iets voor u!

Informatie
Voor wie?
De valpreventie is geschikt voor:
• Iedereen boven de 65 jaar oud
• Ouderen die eerder gevallen zijn
• Ouderen die angstig zijn om te vallen
• Ouderen die het risico op vallen willen verkleinen
• Ook geschikt voor ouderen met osteoporose, een nieuwe heup of bij gebruik van loophulpmiddelen, zoals een rollator of wandelstok
Individuele valtherapie
Vergoeding
Cardiac Clinic
General Surgery
Rehabilitation Studio